ALO - Sluppenvegen 23

ALO er et kontorbygg på 15.000 m2, hvor Veidekke sammen med byggherre, arkitekt og tekniske entreprenører har utviklet prosjektet fra skisseprosjekt til et endelig totalentrepriseprosjekt. Prosjektet har oppnådd miljøsertifiseringene Breeam Outstanding og Well Platinum. I tillegg oppnådde prosjektet 40 % reduksjon i klimagassutslipp, med utstrakt bruk av lavkarbon ekstrem betong (CEM III / B).

ALO-bygget på Sluppen i Trondheim

Kunde

Sluppenveien 23 AS (R. Kjeldsberg AS)

Tidsrom

Januar 2021 – august 2023

Sted

Sluppenvegen 23, 7037 Trondheim

Omfang

15.000 m2

Prosjekttype

Kontorbygg

Kontraktsform

Totalentreprise med samspill

Sertifisering

Breeam Outstanding og Well Platinum

Verdi

330 millioner NOK

Om prosjektet

ALO er et kontorbygg på Sluppen i Trondheim der naboen Lysgården, (oppført av Veidekke 2017-2019 med samme byggherre), er referanseprosjekt. Konstruksjonen er av plassbygd betong (6.800 m3). Bygget er et atriumshus med 7 etasjer og parkeringskjeller. Det er en særpreget fasade der søyler og dragere i tegl sammen med kobberelokserte kassetter danner et grid fylt med Welltec- og Alcubondplater.  

Kunden stilte klare miljømål som BREEAM Excellent, Paris Proof BREEAM og 30 % klimagassbesparelse. Disse utfordret Veidekke videre gjennom i tilbudsprosessen og ble videreutviklet i samspillsprosessen til spesifikke prosjektmål (BREEAM Outstanding, Paris Proof, WELL Platinum, 30 % klimagassbesparelse).  

ALO ble et grensesprengende prosjekt innenfor bruk og testing av lavkarbonekstrem betong. Prosjektet har hatt stort fokus på samspill med byggherre og betongleverandør og involvering av hele prosjektteamet fra prosjektledelse til fagarbeiderne for å lykkes. Involvering av hele prosjektteamet har vært et suksesskriterium for å lykkes med øvrige miljø- og bærekraftsambisjoner og medført en rekke både små og store bærekraftstiltak. Samarbeidet med fagarbeiderne har vist hvor viktig det er for utvikling og innovasjon at vi har involverende planlegging (IP) som planleggingsmetodikk og ledelsesplattform.

Kontorbygget oppnådde 40 % reduksjon i klimagassutslipp sammenliknet med et referansebygg, noe som er revolusjonerende for et betongbygg. Prosjektet har i tett samarbeid med betongleverandør og en kombinasjon av vitenskapelig og praktisk tilnærming benyttet CEM III B i omtrent halvparten av støpene. Prosjektet valgte å støpe gjennom alle årstider for å opparbeide erfaring og kunnskap om bruk av lavkarbonekstrem betong i Veidekke. Prosjektets grensesprengende arbeid med CEM III har gjort andre i stand til å ta videre steg med CEM III og reduksjon av CO2-utslipp.

I tillegg til klima og sertifisering har prosjektet hatt fokus på biodiversitet, sirkularitet og optimalisering av konstruksjonen og avfallsminimering.

Prosjektet har fått utmerkelser som Veidekkes Skandinaviske Miljøpris 2022 og Betongtavlen 2023s hederlige omtale for sitt forbilledlige samarbeid for å nå ambisiøse klimamål.
Maria Venaas, prosjektleder Veidekke Bygg Trondheim
Prosjektet ble overlevert til riktig tid til en fornøyd byggherre og vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra fornøyde leietakere i bygget.
Trygve Karlsen, avdelingsleder Veidekke Bygg Trondheim
Fra inngangspartiet på ALO-bygget

Fra inngangspartiet på ALO-bygget

Løsninger vi vil fremheve

  • Første kontorbygget i Norge som er dobbeltsertifisert med miljøstandardene Well Platinum og BREEAM Outstanding.
  • Store klimagassbesparelser (40 %) gjennom bruk av lavkarbon ekstrem betong, CEM III B
  • Bygget etter standarden Paris Proof
  • Et fleksibelt næringsbygg der leietakerarealene gir store muligheter for oppdeling og innredning.
  • Innendørs sykkelparkering, garderobeanlegg, stort treningsrom og felles konferanserom.
  • Utadrettet virksomhet i første etasje med kombinert kantine- og restaurantdrift(Hegstad Blakstad/Mana)
  • Et atrium/glassgård som bidrar til en arbeidsplass med godt dagslys og tilhørighet til resten av bygget.
  • Utfordrende grunnforhold medførte at det under omtrent halve bygget er KC-pelet for å stabilisere leirgrunnen.
  • Synlig betonghimling med bafler som akustikkdempere
  • Teppeflis i kontorarealet
  • Reversibel luft-vann-varmepumpe med el-kjel som spisslast. Oppvarming via ventilasjon.