Muslimsk kvinne kledd i hijab i samtale med kollega i et kontorlandskap

Mangfold gir verdiskapning

– For å få optimal effektivitet og gevinst ut av mangfoldet, er vi nødt til å skape en arbeidskultur der alle kan være 100% til stede uten å bruke deler av energien og kapasiteten til å beskytte oss selv fordi kulturen ikke lar oss være trygge, forteller Loveleen Riheel Brenna, grunnlegger av Seema – senter for mangfoldsledelse.

Portrett av Loveleen Riheel Brenna, grunnlegger av Seema – senter for mangfoldsledelse

Loveleen Riheel Brenna, grunnlegger av Seema – senter for mangfoldsledelse

Når medarbeidere opplever psykologisk trygghet, er det en opplevelse av å bli inkludert. – Det er stor forskjell på å bli sett for den man er og det å bli sett fordi du har nedsatt funksjonsevne, er en kvinne i et mannsdominert miljø eller har en annen hudfarge, sier Brenna. – Når vi legger til rette for at alle skal få bruke hele seg, øker trivsel, motivasjon og effektivitet. Og det er her gullet ligger.

Hvordan kan vi skape likestilling?

– Vi må se på språk, systemer og verktøy, forteller Brenna. Likestilling betyr å ha fokus på hele mennesket. I stedet for å redusere mennesker til for eksempel kvinner eller menn, må vi som ledere, selskap og kollegaer tilby likeverdige muligheter og jevnt terreng der alle navigerer likt og ser at du blir møtt med respekt og anerkjent som en ressurs. Vi må se på hvordan privileger er fordelt, samt huske at vi ikke skaper likestilling ved å tallfeste. Det gjør vi ved å gi alle likeverdige muligheter til å være seg selv.

Å være hele seg på jobb betyr at du senker skuldrene, du føler psykologisk trygghet, du føler deg sett, du vet at du kan dele innsikt og kunnskap som den personen du er når du kan være 100% til stede. Du slipper å bruke energi på å beskytte deg selv mot rasisme, stigmatisering og diskriminering.
Loveleen Riheel Brenna, grunnlegger av Seema, Norges ledende miljø på mangfoldsledelse