En medarbeider i Veidekke som jobber og ser inn i en PC-skjerm

Hva påvirker arbeidsmiljøet?

Mange tenker at arbeidsmiljø er trivsel og kos. At det handler mer om det som skjer i pausene enn når vi jobber. Men forskning viser tydelig at de viktigste faktorene, som både hemmer og fremmer arbeidsmiljøet, er de som har direkte med selve jobben å gjøre.

Portrettbilde av Pål Molander, direktør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)

Pål Molander, direktør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)

Tematisk kan man dele arbeidsmiljø inn i fire hoveddeler:

  • organisatorisk
  • psykososialt
  • fysisk
  • kjemisk/biologisk

Pål Molander er direktør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Han sier at forskning tydelig viser at de viktigste faktorene, som både hemmer og fremmer arbeidsmiljøet, er de som har direkte med selve jobben å gjøre. – Alle arbeidsplasser er forskjellige og har ulike arbeidsmiljøutfordringer. Arbeidsmiljø handler altså om selve arbeidet - det vi gjør på jobben. Derfor påvirker arbeidsmiljøet både arbeidstakernes helse og jobbengasjement, samt virksomhetenes resultater. Det handler rett og slett om å skape godt arbeid, sier Molander.

Molander forteller at utfordringer ofte går igjen på tvers av virksomheter, yrker og bransjer. Eksempler på dette er:

  • kombinasjonen av høye krav i arbeidet
  • liten mulighet til å kunne påvirke hvordan arbeidet skal utføres
  • ubalanse mellom den opplevelsen den enkelte har av innsatsen man legger ned, og i hvilken grad man føler at denne blir verdsatt i forhold til roller, ansvar og arbeidsfordeling

I tillegg trekker han fram ledelsesfaktorer, for eksempel om ledere opptrer rettferdig og sosialt støttende og legger til rette for at hver enkelt kan gjøre en best mulig jobb, og i hvilken grad de klarer å skape en arbeidssituasjon med mest mulig forutsigbarhet. I bygg- og anleggsbransjen er det også en del utfordringer knyttet til kjemiske og mekaniske eksponeringer, som støveksponeringer, støy eller ubekvemme arbeidsstillinger.

Hvordan skape et godt arbeidsmiljø?

– Arbeidsmiljøet er forskjellig fra arbeidsplass til arbeidsplass, og krever ulike tilnærminger, forteller Molander. – Derfor er det lurt å gjøre kartlegginger som grunnlag for dette utviklingsarbeidet. Det er også viktig å måle seg mot seg selv over tid, der ligger det mye læring som man kan bruke når man skal ta tak i utfordringene.

Arbeid kan både gi og ta helse

– Vi pleier jo å si at arbeid gir helse. Men det forutsetter en viktig ting som mange glemmer: at arbeidsmiljøet er godt, forteller Molander. – Hvis ikke er det veldig god dokumentasjon på at dårlig arbeidsmiljø snarere kan ta helse. Alle med inkluderingsbehov er for eksempel i utgangspunktet mer sårbare individer enn de fleste i arbeidslivet. Det er ofte gode grunner til at de har falt ut av arbeidslivet eller aldri har kommet ordentlig inn. De fleste har likevel arbeidsevne. For dem er det ekstra viktig at de kommer inn i gode arbeidsmiljøer, slik at de får god hjelp til å komme over terskler som kan være høyere enn for andre. Når de kommer over terskelen, viser det seg at de ofte blir svært kompetente, lojale og dyktige medarbeidere som klart bidrar positivt til verdiskapningen. Det er altså bra for den enkelte, for virksomheten og ikke minst for samfunnet å ha fokus på godt og inkluderende arbeidsmiljø.

Veidekke-ansatt som står ute på en veranda og ser på utsikten over bymiljø

Ann Inger Hallager, lager/logistikk

Hva er STAMI?

  • Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) er det nasjonale forskningsinstituttet for arbeidsmiljø og -helse i Norge
  • Skaper kunnskap om arbeidsmiljø og helse, og skal gjøre dette tilgjengelig for norsk arbeidsliv – til alles beste
  • Legger til rette med kunnskap slik at det blir lettere for hver enkelt arbeidsplass å forebygge arbeidsrelaterte helseproblemer, sykdom og skade, og ikke minst skape helsefremmende og produktive arbeidsplasser som skaper verdier