Prosjekter er arena for innovasjon
Vår fremste arena for å fornye og utvikle oss er prosjektene. Ny teknologi gjør oss i stand til å utvikle nye produkter, tjenester eller produksjonsprosesser. Det kommer både kunder og bransjen til gode. Summen av erfaringene vi gjør oss, overfører vi til andre prosjekter og til felles utviklingsprosjekter. Vi kaller det kontinuerlig forbedring.
Sammen med kunder og leverandører utvikler vi hele tiden nytt tankesett og metodikk for å løse utfordringer og utnytte kraften og mulighetene digitalisering åpner for.
Digitalisering og miljø
Vi jobber med informasjonsflyt i hele verdikjeden. Ofte over et livsløpsperspektiv i miljøsertifiserte bygg- og anleggsprosjekter. Bruk av åpne, digitale standarder gir store muligheter for å løse noen av de utfordringene og flaskehalsene som finnes i prosjekt- og produktlivsløpet.
Vi er engasjert i buildingSmart og deltar i flere felles bransjeinitiativ som CIFE Stanford med Virtual Design and Construction (VDC), International Group of LEAN Construction (IGLC) og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).
En livssyklusanalyse (LCA) er en metode for å få oversikt og dokumentere miljøfotavtrykk der hele verdikjeden er inkludert. BIM-modeller gir oss et mer korrekt bilde når klimagassregnskap skal regnes ut. Med riktige perspektiver i beregningsmodellene (BIM) reduseres sjansen for å flytte en miljøutfordring fra et sted til et annet.
Standardisering og prefabrikkering
Hvert prosjekt er unikt og har egne spesielle utfordringer og muligheter. Derfor jobber vi med spesialisering og standardisering av våre byggeprosesser. Det handler om å benytte det vi kaller beste praksis rettet mot:
- det fysiske produktet vi bygger
- planer og prosesser i utviklingen og utførelsen av et prosjekt
- læring og deling mellom prosjekter
- prestasjonsmålinger gjennom KPI nøkkeltall
Teknologi gjør det mulig å «bygge digitalt» før vi bygger fysisk. Det bidrar til mindre byggefeil og tverrfaglig koordinert produksjonsunderlag når produksjonen av det fysiske byggverket starter. Vi ser hele tiden etter kostnadsbesparelser i prefabrikkering og tilvirkning og dermed også minimering av restavfall.
Robotisering
Robotiseringen er i full gang i byggenæringen og i Veidekke. Stadig flere oppgaver kan automatiseres gjennom bruk av maskiner. Dette vil utløse en dreining av kompetansebehovet hos våre fagarbeidere i tiden fremover. En samproduksjon mellom mennesker og roboter vil gjøre fagarbeideren viktigere enn noen gang. Kunnskapen om hvordan vi skal bygge og evne til å styre og lede roboter er noe vi ser vil utvikle seg videre.
Involverende planlegging
Vi har i over femten år arbeidet med å utvikle vårt eget LEAN-konsept. Vi kaller det ”Involverende planlegging”. Konseptet er en arbeidsform der ambisjonen er å redusere tapt tid, sløsing og risiko. Samt å skape de beste forutsetningene for sunn produksjon med god flyt. Konseptet er tidligere vinner av byggenæringens innovasjonspris og er bygget opp rundt fem hovedelementer:
- plansystem
- møtestruktur
- arbeidsdeling
- hindringsanalyse
- risikostyring