Arbeidsplassen som helsefremmende arena
Den 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse. Bedriftshelsetjenesten i Veidekke har vært med å løfte psykisk helse i flere år. I begynnelsen var responsen ros for at vi satte søkelyset på tema. «I dag øker bevisstheten blant ledere og arbeidstakere om hvor viktig psykisk helse er” sier Haugmark.
Trond Haugmark jobber som bedriftssykepleier i bedriftshelsetjenesten i Veidekke. Med fagbakgrunn innen psykisk helse er Verdensdagen for psykisk helse en viktig merkedag.
Hver dag en verdensdag for psykisk helse
I et mannsdominert miljø som Veidekke, er det fort gjort å tenke at ansatte er mer opptatt av vernestøvler, hjelm og øreklokker enn av den psykiske helsa, men vi opplever oftere at ansatte henvender seg til oss i bedriftshelsetjenesten fordi hverdagen har blitt for vanskelig å håndtere alene. Alle som gjør det, fortjener ros for det er alt for mange menn som ikke ber om hjelp når de trenger det.
Viktigheten av en støttende arbeidskultur
Resultater fra arbeidshelseundersøkelser vi i BHT utfører, viser at de fleste ansatte skårer høyt på trivsel i Veidekke. - Når jeg snakker med hver enkelt spør jeg hva det er som gjør at de trives, svaret er ofte gode kollegaer, sier Haugmark. Han understreker at en støttende arbeidskultur gjennom blant annet kollegaer man trives med er avgjørende for å fremme god psykisk helse.
Psykisk helse som tema under HMS-uka
I Veidekke har den årlige HMS-uka tradisjonelt sett i hovedsak hatt søkelys på sikkerhet. I 2021 fikk vi satt psykisk helse på agendaen. Et av målene var økt åpenhet rundt psykisk helse. For mange er utfordringer knyttet til psykisk helse fortsatt stigmatiserende, tabu- og skambelagt tema, men å skape en kultur der det er trygt å snakke om psykisk helse er avgjørende. Vi må legge til rette for at alle som jobber hos oss opplever at det er en lav terskel for å si ifra når man har det vanskelig.
Dette går hånd i hanske med årets tema for Verdensdagen, Vi trenger å snakke mer sammen. Internt i Veidekke markerer vi dagen med en filmvisning av filmen Streif. Regissør Lorentz Celo kommer til visningen og vil snakke om filmen. Manuset skrev han etter å ha mistet syv venner i selvmord. Med denne kortfilmen håper han å bidra til at særlig menn tørr å åpne seg å snakke om følelser, sier han i et intervju hos NRK.