Arbeidsplassen som helsefremmende arena

Husk at det alltid finnes hjelp – ingen skal måtte stå alene med sine utfordringer, verken på jobb eller privat. Hos Veidekke markerer vi Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober, men vårt fokus på psykisk helse varer året rundt.

Gjennom mange års arbeid har vi fått anerkjennelse for vårt engasjement, og vi ser nå en stadig økende forståelse blant både ledere og medarbeidere for hvor viktig psykisk helse er. Det handler ikke bare om å håndtere utfordringer når de oppstår, men også om å bygge en arbeidskultur der åpenhet, støtte og forebygging er en naturlig del av hverdagen.

Psykisk helse er like viktig som fysisk sikkerhet, og sammen skal vi sørge for at ingen føler seg alene eller oversett. Med så mange timer tilbrakt på arbeidsplassen, blir det en viktig møteplass hvor vi kan gjøre en forskjell for hverandre.  

Denne dagen gir oss muligheten til å oppfordre til åpenhet, samt tilby støtte og ressurser til de som trenger det. Her kan vi alle bidra
Trond Haugmark, bedriftssykepleier i Veidekkes bedriftshelsetjeneste (BHT)

"Bevisstheten rundt psykisk helse vokser både blant ledere og ansatte," sier Trond Haugmark, bedriftssykepleier i Veidekkes bedriftshelsetjeneste (BHT). Med en solid faglig bakgrunn innen psykisk helse er Verdensdagen for psykisk helse en særlig viktig merkedag.

"Denne dagen gir oss muligheten til å oppfordre til åpenhet, samt tilby støtte og ressurser til de som trenger det. Her kan vi alle bidra," sier han.

Hver dag en verdensdag for psykisk helse.

I en mannsdominert bransje som vår, er det lett å tenke at fokus ligger mer på fysisk sikkerhet som vernestøvler, hjelm og øreklokker. Likevel merker vi en økende trend hvor flere medarbeidere henvender seg til bedriftshelsetjenesten når hverdagen blir for tung å bære alene. Det krever mot å søke hjelp, og vi ønsker å gi ros til alle som tar dette viktige steget. Altfor mange menn vegrer seg fortsatt for å be om støtte når de trenger det.

Viktigheten av en støttende arbeidskultur.

Resultatene fra arbeidshelseundersøkelsene vi utfører i BHT viser at de fleste ansatte skårer høyt på trivsel i Veidekke. Når vi spør hva som bidrar til dette, peker mange på gode kollegaer. "En støttende arbeidskultur, hvor ansatte trives og føler seg trygge, er essensielt for å fremme god psykisk helse," forklarer Haugmark.

Å skape et miljø hvor du kan være hele deg, føle deg trygg, ivaretatt og sett, bidrar ikke bare til å øke trivselen – det kan også redusere sykefravær. Hvordan vi har det på arbeidsplassen spiller derfor en avgjørende rolle for vår psykiske helse.

Vi må skape en kultur der det er trygt å snakke om psykisk helse, og legge til rette for at alle som jobber hos oss opplever at det er en lav terskel for å si ifra når man har det vanskelig
Trond Haugmark, bedriftssykepleier i Veidekkes bedriftshelsetjeneste (BHT)

Trenger du noen å snakke med?

Arbeidslivstelefonen

Telefon: 22 56 67 00
Åpen mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 08.30 til 16.00, og torsdag fra kl. 08.30 til 18.00.

E-post: kontakt@arbeidslivstelefonen.no
Vær varsom med sensitive opplysninger.

Chat: Betjenes på dagtid. Du kan legge inn meldinger og beskjeder hele døgnet.

Hjelpetelefonen

Telefon: 116 123
Åpen 24/7, året rundt, også på helligdager. En gratis og anonym tjeneste for alle som trenger noen å snakke med.

Nettside: www.mentalhelse.no

Kirkens SOS – Telefon og chat

Telefon: 22 40 00 40 (døgnåpen)
En krisetjeneste som alltid er tilgjengelig for deg som trenger noen å snakke med.

Chat: Anonymt og tilgjengelig på følgende tider:

  • Mandag og tirsdag: 18.30–22.30
  • Onsdag: 07.00–01.30
  • Torsdag og fredag: 18.30–01.30
  • Lørdag og søndag: 14.30–01.30

Nettside: www.kirkens-sos.no

Sidetmedord.no (Chat)

Nettside: https://sidetmedord.mentalhelse.no/
Døgnåpen chat-tjeneste for deg som foretrekker å skrive om det som er vanskelig i livet. Tilgjengelig alle dager i året.

Flere hjelpetjenester

Helsenorge har laget en oversikt over hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper som kan være til hjelp for ulike utfordringer.

Nettside: www.helsenorge.no/hjelpetelefoner

Psykisk helse som tema under HMS-uka

Tradisjonelt sett har HMS-uka i Veidekke vært sterkt fokusert på sikkerhet, men i 2021 fikk vi satt psykisk helse på agendaen. Et av målene var å skape større åpenhet og bryte ned tabuene rundt psykiske utfordringer. "Vi må skape en kultur der det er trygt å snakke om psykisk helse, og legge til rette for at alle som jobber hos oss opplever at det er en lav terskel for å si ifra når man har det vanskelig" understreker Haugmark.

I år markerer vi Verdensdagen internt med en filmvisning av kortfilmen Streif, regissert av Lorentz Celo, som kommer til visningen og vil snakke om filmen. Streif handler om tapet av venner til selvmord, manuset skrev han etter å ha mistet åtte venner i selvmord. "Vi tror at åpenhet og det å bry seg om hverandre som å spørre hvordan det går, kan bidra til å redusere stigmaet rundt psykiske lidelser," sier Haugmark. "Det er viktig at alle ansatte føler at de ikke står alene om sine utfordringer."

Fremtiden for mental helse på arbeidsplassen.

Avslutningsvis forteller Haugmark at BHT vil fortsette å jobbe for å sette søkelyset på og fremme god psykisk helse på arbeidsplassen, også utenom Verdensdagen for psykisk helse. “Alle har vi et ansvar for å legge til rette for et trygt og inkluderende arbeidsmiljø, hvor alle kan være hele seg. Åpenhet i et inkluderende arbeidsmiljø gjør det lettere å dele tanker og gi og få støtte. Dette er et kontinuerlig arbeid» avslutter han.

Vi tror at åpenhet og det å bry seg om hverandre som å spørre hvordan det går, kan bidra til å redusere stigmaet rundt psykiske lidelser. Det er viktig at alle ansatte føler at de ikke står alene om sine utfordringer
Trond Haugmark, bedriftssykepleier i Veidekkes bedriftshelsetjeneste (BHT)

Husk at det alltid er hjelp å få. Ingen skal behøve å stå alene med sine utfordringer.