Vi må måles på det som virkelig monner

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) inviterte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til en viktig diskusjon om klimagassutslipp i anleggsprosjekter. Vi i Veidekke var stolte av å stille vår anleggsplass K1B på Fornebubanen til disposisjon for møtet.

Fornebubanen er et av de største infrastrukturprosjektene i Oslo, og på prosjekt K1B  bygger vi 3,3 kilometer med tunnel mellom Majorstua og Skøyen. Besøket ga oss en flott anledning til å vise frem prosjektet, og samtidig løfte et viktig tema: Skal vi kutte utslipp i anleggsbransjen, må vi se på totalbildet.

De største utslippene ligger i materialene. 

I dag stilles det ofte krav til å redusere direkte utslipp fra maskiner og energibruk (scope 1 og 2), men i et prosjekt som dette utgjør de kun fem prosent av det totale klimaregnskapet. De store utslippene kommer fra materialer – særlig stål og betong.

– Hvis vi virkelig ønsker å kutte utslipp, må vi rette blikket mot der det monner mest. Offentlige prosjekter bør måle totalutslipp og legge mer vekt på materialvalg fremfor kun maskinkrav, sa vår bærekraftsdirektør Catharina Bjerke under møtet.

Hva gir størst klimaeffekt i prosjektene?

Under besøket viste vi hvordan ulike klimatiltak påvirker utslippene i anleggsprosjekter – og hva som faktisk gir mest effekt per investert krone.

  • Lavkarbonbetong – en kostnadseffektiv løsning som kan redusere CO2-utslipp betydelig for 1.000 kroner per tonn spart CO2
  • Resirkulert stål produsert med CO2-vennlige energibærere – et godt tiltak, men med en høyere kostnad på 3.500 kroner per tonn spart CO2
  • Elektriske maskiner – kan redusere direkte utslipp, men er i dagens situasjon ti ganger dyrere per spart tonn CO2 enn lavkarbonbetong, med en kostnad på 10.000 kroner og oppover per tonn spart CO2. Eksempler fra prosjektet viser at i noen tilfeller kan kostnaden for å kutte ett tonn være 4-5 ganger dyrere enn dette også. (Kan det være aktuelt å skrive noe sånt også?)

Elektriske maskiner har sin plass i det grønne skiftet, men når vi ser på helheten, viser tallene at vi kan oppnå langt større utslippskutt ved å prioritere riktig.

Et viktig møte for framtidens anleggsbransje.

Besøket på Fornebubanen ga oss muligheten til å vise frem hvordan vi jobber, og samtidig diskutere hvordan bransjen sammen kan finne de beste løsningene for å redusere utslipp. Vi setter stor pris på at EBA valgte å legge møtet til oss, og på en god samtale med samferdselsministeren.

Vi håper at dette perspektivet tas med videre i framtidige offentlige kontrakter. Hvis vi virkelig vil kutte utslipp, må vi se helheten!