Hardangerbrua i Hordaland

Tidsrom
August 2009 - April 2013
Omfang

331 MNOK ekskl. mva.

Adresse
5734 Vallavik
Byggherre
Statens vegvesen
Arkitekt/rådgiver
Statens vegvesen
Kontraktstype
Enhetspriskontrakt
Se i kart

Prosjektet er en del av Hardangerbrua og omkringliggende veier og tunneler der Veidekke har levert alle betongarbeider.

Om prosjektet

Hardangerbrua begynner og slutter i et tunnelsystem på begge sider, og erstatter fergesambandet Bruravik – Brimnes Riksvei 7. Veidekkes kontraktleveranse var betong, armering og innstøpningsgods. I tillegg ble det levert innvendig heis, trapper og leidere i både tårn og forankring, samt elektroarbeider og lysarmatur.

Hardangerbrua er en klassisk hengebru med hovedspenn på 1310m. Veidekke har bygget to tvillingtårn i betong med høyde 201,5m der hvert par er forbundet med tre rigler. Tårnene er bygget med klatreforskaling. På hver landside er det bygget et spredekammer og et forankringskammer for innfesting og oppspenning av bærekablene. I prosjektet inngår også sidespenn og tunnelportaler i betong på begge sider.

Tekniske utfordringer

Sadelen og strekkfiskene i spredekammeret og festeplatene i innspenningskammeret har en utfordrende og krevende geometri. I tillegg skrår tårene og tverrsnittet blir slankere oppover. De er hule, med en veggtykkelse på 60 cm.

Det er ekstreme krav til nøyaktig plassering av innstøpingsgods for strekkfiskene som holder spennet i kablene. Kablene trekkes inn over en dobbeltkrum stålsadel montert på et betongfundament og ned i en grop i fjellet hvor det støpes inn en massiv innspenningsplate for festing og oppspenning av hver av de 38 kablene. Stålplaten for hver innfesting er 90 x 80 x cm, 20 cm tykk og veier tilsvarende. Toleransekravene for innfestingen er pluss/ minus 1 millimeter.

Hvert tårnfundament er på om lag 900 kubikkmeter lavvarmebetong. Tårnene er bygget med klatreforskaling som montert og flyttet av Veidekkes egne folk. Det har vært 46 flytt på hvert tårn.

Tårnene er tvillingtårn med tre stykker rigler (tverrbjelker) konstruert som hule konstruksjoner med 60 cm tykke vegger. Forankringen er konstruert med to oppspenningsklosser på begge sider. Disse er i betong på ca 500m³ hver i tillegg til to stk. skråstilte oppspenningsplater på 2 x 14 x 18 m i egen fjellhall og i mellom disse er det boret 30 m lange stag som holder dette sammen.

Se også: Spektakulære Hardangerbrua åpnet 17.08.2013

Hasse Hope på Hardangerbrua
Hasse Hope på Hardangerbrua
Fra Twitter
Dette er ett helt fantastisk syn! #hardangerbrua @FridaLeikvoll
Dronefilm fra @panoramahardanger
Dronefilm fra @panoramahardanger
Fra Twitter
En #mektig opplevelse å komme ut på #Hardangerbrua, selv for oss som har vokst opp midt i denne fantastiske #naturen @AnnaHenrichsen