Operahuset i Bjørvika, grunnarbeider

Tidsrom
2003 - 2005
Omfang

Ca. 30.000 m3 vanntett betong i byggegrop

206 MNOK ekskl. mva.

Adresse
Kirsten Flagstads Plass 1, 0464 OSLO
Byggherre
Statsbygg
Arkitekt/rådgiver
Arkitektkontoret Snøhetta AS
Kontraktstype
Hovedentreprise
Se i kart

Krevende og svært omfattende grunnarbeid for Operan i Bjørvika, Oslo.

Fundamentet må være godt

Entreprisen omfattet fundamentringen av selve Operabygningen med bunnplate og kjeller opp til 2,6 meter over sjøen. Grunnflaten er 12.000 m2. Scenekjelleren er bygget i en sirkulær spuntet byggegrop med diameter på 40 meter. Den går ned til 16 meter under havets overflate. Utgraving og støping av en opptil 2 meter tykk konisk formet bunnpropp er utført som undervannsarbeider med utstrakt bruk av anleggsdykkere.

4 store pilarer er etablert i bunnen av scenekjelleren for bæring av scenetårn og teatertekniske installasjoner. Pilarene er 2,5 meter i diameter og er boret og sprengt inntil 3 meter inn i fjellgrunnen ca. 50 meter lenger nede.

Videre er det fundamentert og bygget Palékai som blir en sentral del av foaje og uteområdene rundt selve operabygget. Den er på 10.000 m2 og står på peler i sjøen.

Arkeologi og miljø

Byggegrunnen i Bjørvika består av gamle havne og industriområder. En rekke arkeologiske funn er gjort i de utgravde massene. Videre har industrien forurenset her gjennom flere hundre år, og massene måtte derfor behandles spesielt.

Noen tekniske data

Totalt er det kjørt vekk ca. 40.000 m3 gravemasser fra byggegropen. Det er gått med ca. 30.000 m3 vanntett betong fordelt på bunnplate og kjellervegger under operabygningen og kaia. Som bæring er det slått ned ca. 28 kilometer av ulike pæletyper. Det er støpt 700 plattendekker til kaia.

Mer om Operahus-prosjektet hos Statsbygg.

Hasse Hope besøker Operaen
Hasse Hope besøker Operaen