En god uke: Følg byggingen av fotballsenter for jenter i Sør-Afrika

En god uke: Følg byggingen av fotballsenter for jenter i Sør-Afrika

01.12.2014 - 10:32

Asle Hermansen rapportererer fra Veidekkes engasjement med å bygge fotballsenter for jenter i KwaZulu Natal, Sør-Afrika.


Les alle temaartiklene relatert til fotballsenter i Sør-Afrika.

Gravearbeid

Mandag ble området der bygget skal stå ryddet for gras og overflatejord (”topsoil”). Denne overflatejorden er ikke så mørk, og så organisk som i Skandinavia. Det er et tynt lag med organisk jord blandet med siltsand. 15 cm ned er det nesten bare silt med litt organisk innslag. 30 cm ned er det ren silt.

Alle fundamentene rundt hele bygget (ca. 68 m) ble håndgravd i en bredde på 75 cm, og gjennomsnittlig dybde på 90 cm. I tilknytning til denne grøften ble de gravd ut for 8 hovedfundamenter som stålskjelettet skal hvile på. 4fundament på hver langside. Kvadrater på 125 cm X 125 cm. 15 cm dypere en grøften.

Dette er et tungt arbeid i steikende sol, og 28 grader i skyggen. Jeg vet, fordi jeg deltok.

Mens noen gravde fundamenter, gravde 4 gutter et nesten 2,5 meter dypt hull for septiktank. Det fantes ikke antydning til fuktighet i bunnen av dette hullet dagen etter. Hele veien ned er massene hardpakket silt, veldig stabil. Spadene skjærer loddrette kanter ganske enkelt. Etter hvert som hullet ble dypere var det noen som passet på oppe på kanten.

Konstruksjonsprinsipp

Jeg har laget noen ”tegningsbilder” som viser prinsippene i konstruksjonen. De to nederste skiftene av betongblokker vil være under overflaten. Når de er murt opp vil siltsand fylles tilbake på begge sider. Stålkonstruksjonen vil monteres. Underlaget for gulvstøp komprimeres. Bunnledninger vil legges.  Noe av rekkefølgen vil avgjøres av leveringer. Stålkonstruksjonen er bestilt, og avtalt levering er rundt 20. januar. Hvis dette blir forsinket vil gulvet støpes før noe av vegger reises. Vegger skal ikke hvile på gulvet, men på fundamenter under jord. Gulvet er ”flytende”.

Nye erfaringer hver dag

Både jeg og ungdommene har nye erfaringer hver dag. Det er hyggelig å være sammen med dem. De setter pris på å både jobbe og lære. De fleste dagene har jeg med bilder fra dagen før, sånn at de kan vise hjemme hva de gjør. Det er de glade for. Alle går hjemmefra til byggeplassen, og hjem igjen etter kl 16. Noen går 40 minutter, noen går 15-20 minutter. Jeg selv står opp kl 5-halv 6. Det er 30 min kjøring hver vei for meg. Det er interessant med venstrekjøring. Rundkjøringer er interessante, og å gire med venstrehanda er en ny erfaring. Kjøremønsteret og sikkerheten er også opplevelsesrik.

Torsdag var det befaring og byggemøte. Plasseringen av bygget var visstnok ikke rett. Det ble løst på fredelig vis i møtet.

Entreprenøren har to av sine faste på stedet hver dag (”formannen og basen”) Hyggelige folk. Formannen er med europeisk bakgrunn, basen er Zulu. Det er visstnok ikke vanlig at ”hvite” folk som meg deltar i det praktiske arbeidet på byggeplasser her. Jeg synes at å jobbe med spaden sammen med ungdommene bringer meg nærmere dem. Dessuten er det ganske sunt. Det er ikke sol hver dag, men når det er sol, da er det varmt nok og vel så det.

Bursdagsfeiring

Torsdag fylte Lelo 22 år. Lelo er en vennlig, stille og litt sjenert  jente. Hun fortalte meg på tirsdag at bursdagen var torsdag. Torsdag var også lønningsdag i firmaet. Lønn utbetales til konto en gang i måneden. Mine ungdommer fikk lønn for bare den ene uken de har jobbet. Det er vanlig her at på lønningsdagen sløyfer de lunsjen, og går en time tidligere enn normal dag. Og hvis jobben har gått bra tar de fri fredag etter lønningsdag. Det har vi gjort denne fredagen. Jeg er ikke sikker på om de får timer på fredagen, altså lønn, dvs at fri fredag er en slags bonus for god jobbing. De burde få. Brutto lønn pr dag for 13 ungdommer er 800 Nkr.

Jeg tok med meg to ungdommer og kjørte til nærmeste by (30 km). Kjøpte kjøtt og pølser hos slakter. Så satte jeg av gutten i et veikryss like ved slakteren. Det sto folk og grillet og tok betaling fra andre for å bruke grillen. Mens Mdu (gutten) grillet, dro Sphe (jenta) og jeg til supermarkedet og kjøpte gave til Lelo. Jeg ville ha med Sphe for å få et godt råd om gaven. Og hun var helt sikker: Vi skal kjøpe en bamse, og sjokolade. Lelo hadde tårer i øynene, og sa at hun aldri skulle glemme denne dagen.

 

Vil du vite mer om dette?

Asle Hermansen

Daglig leder Skole på Byggeplass

T: +47 21 05 50 00 M: +47 928 03 774

asle.hermansen@veidekke.no