Spektakulære Hardangerbrua åpnet 17. august 2013

Spektakulære Hardangerbrua åpnet 17. august 2013

13.08.2013 - 00:00

Lørdag 17. august 2013 åpnet et av Norges mest spektakulære og iøynefallende byggverk i Hardanger. De to tvillingtårnene på 200 meter er blant Norges høyeste konstruksjoner på land, og det har vært et krevende og lærerikt prosjekt for Veidekke.

Hardangerbrua begynner og slutter i et tunnelsystem på begge sider, og erstatter fergesambandet Bruravik – Brimnes på Riksvei 7. Veidekkes kontraktleveranse var betong, armering og innstøpningsgods. I tillegg leverte Veidekke innvendig heis, trapper og leidere i både tårn og forankring, samt elektroarbeider og lysarmatur.

Riksvei 13 Hardangerbrua åpnet med brask og bram lørdag 17. august, og daværende statsråd Liv Signe Navarsete stod for den offisielle åpningen. Etter arrangementet ble brua åpnet for trafikk.

Se video fra Hardangerbrua her:

Hasse Hope på Hardangerbrua - har du det som skal til?

Ett år på Hardangerbrua (Panorama Hardanger)

Prosjektbeskrivelse Hardangerbrua

Det er ei meget spektakulær og iøynefallende bru som nå står ferdig, og vi er stolte over å være en del av det.
-Hallvard Leren

 

Norges høyeste

Prosjektleder i Veidekke, Halvard Leren, var til stede under åpninga lørdag og gleder seg over resultatet.

- Det har vært en langvarig prosjekt som er fullført, og det er alltid godt. Det er ei meget spektakulær og iøynefallende bru som nå står ferdig, og vi er stolte over å være en del av det, sier han.

Halvard forklarer at prosjektet har vært krevende, både på grunn av høyden på tårnene og størrelsen og kompleksitet på de øvrige konstruksjonene.

- Dette er blant Norges høyeste konstruksjoner på land, med tårn på 201,5 meter. Det i seg selv er en stor utfordring. Når man bygger noe og kommer over 100 meter får alt en større konsekvens. Legger vi til litt vær og vind oppi dette, så sier det seg selv at det har vært et krevende prosjekt. Men all ære til gutta og jentene som har stått på her. Det er gjort en veldig god jobb, og det har vært morsomt og lærerikt underveis, men også krevende og slitsomt, sier Leren.

- Fantastisk resultat

Også distriktsleder Ingeir Slettemoen roser resultatet.

- Det er jo et fantastisk byggverk gjennomført av den ledende betongentreprenøren i landet. Teknisk og gjennomføringsmessig har nok dette vært den mest krevende betongjobben på samferdselssiden her til lands, og det er et helt fantastisk resultat, sier Slettemoen.

Fakta:

Hardangerbrua er en klassisk hengebru med hovedspenn på 1310 meter. Veidekke bygger to tvillingtårn i betong med høyde 201,5 meter der hvert par er forbundet med tre rigler. Tårnene bygges med klatreforskaling. På hver landside bygges det et spredekammer og et forankringskammer for innfesting og oppspenning av bærekablene. I prosjektet inngår også sidespenn og tunnelportaler i betong på begge sider.

Hasse Hope på Hardangerbrua
Hasse Hope på Hardangerbrua

Vil du vite mer om dette?

Bernt Wilhelmsen

Prosjektdirektør Veidekke Anlegg

T: +47 21 05 50 00

bernt.wilhelmsen@veidekke.no