Den første store elektriske CAT-graveren skal til Veidekke

Den første store elektriske CAT-graveren skal til Veidekke

24.01.2018 - 09:57

En fullelektrisk 26 tonns beltegraver, Caterpillar 323F (Z line), er nå ferdigutviklet av Pon Equipment Norge. Prototypen har vært under testing - og Veidekke har kjøpt den første maskinen som nå er levert (1 kvartal 2019). Dette er Europas første store elektriske gravemaskin.

Foto: Pon Equipment Norge

- Veidekke har fra før av blant annet elektriske lastemaskiner for tunnel, betongspruterigger og maskiner som brukes til montasje av membran og armering i tunneler sier maskinsjef Knut Egge i Veidekke Entreprenør. Vi ønsker å skaffe oss erfaring med større elektriske beltegravere og denne maskinen blir et naturlig neste steg for oss i vår elektriske maskinpark.   

Den norske delen av Pon Equipment tar dermed et kvantesprang innen utviklingen av nullutslipps anleggsmaskiner. Frem til nå har man kun utviklet mindre fullelektriske anleggsmaskiner - men med 25-tonneren som er på vei ut i markedet tar maskinleverandøren anleggsmarkedet på senga, skriver fagbladet Byggeindustrien.

"Vi håper flere nå velger å gjøre som Veidekke og satser fullelektrisk".
- Adm. dir. Erik Sollerud i Pon Equipment.
 

Fullelektrisk 25 tonns beltegraver, Caterpillar 323F (Z line)

Fullelektrisk 26 tonns beltegraver, Caterpillar 323F (Z line) levert Veidekke.

- Vi ser for oss en utvikling mot utslippsfrie byggeplasser i fremtiden, og vi tror lang levetid og drivstoffbesparelser vil være lønnsomt for oss. Miljøgevinstene er selvsagt svært viktige og vi ønsker å gjøre vår del i forhold til å redusere klimagassutslippene, sier miljøleder Anette Moritz i Veidekke Entreprenør.

Fullelektrisk 25 tonns beltegraver, Caterpillar 323F (Z line)

Fullelektrisk 26 tonns beltegraver, Caterpillar 323F (Z line) før omprofilering.

Veidekke først ute

Adm. dir. Erik Sollerud i Pon Equipment skryter av Veidekke som har vært villige til å satse på det nye konseptet: - Vi har hatt en god dialog med Veidekke, og de er de tydeligste til å plassere handling bak ord. De sier de skal ha miljøvennlige løsninger, og da ønsket de å være med her, sier Sollerud til Byggeindustrien.

Han forteller at flere andre også har vært interesserte i konseptet, men at det var Veidekke som satset først.

Les: Verdens første av sitt slag - og den er bygget i Norge (tek.no)

Les  også mer på bygg.no

Les mer hos Pon Equipment: Lanserer 25 tonns nullutslipps graver

Vil du vite mer om dette?

Tron Henrik Walhovd

Maskinsjef Veidekke Anlegg

T: +47 464 31 154

tron.walhovd@veidekke.no