Utsikten Gaularfjell - Piknik med panoramautsikt

Utsikten Gaularfjell - Piknik med panoramautsikt

21.10.2016 - 12:17

Veidekkes prosjekt Utsikten på Gaularfjellet ble åpnet 23. juni 2016 og er en del av Nasjonale turistveger.

Hentet fra Veidekkes magasin Dimensjon | Tekst: Veidekke | Foto: Einar Aslaksen/Pudder Agency

Betongplattformen over Gaularfjellet blir nok et mye besøkt monument i årene som kommer. Rasteplassen ligger på toppen av stigningen opp fra Vetlefjorden, og fra det punktet har man utsikt over landskapet og fylkesvei 13.

Veien fra Vetlefjorden snirkler seg oppover.

Veien fra Vetlefjorden snirkler seg oppover.

– Det er et spektakulært prosjekt som vi er stolte over å ha vært med på. Dette er virkelig et landemerke av de sjeldne, sier anleggsleder Hans Aksel Fjelldal.

Utfordrende betongarbeid

Betongflaket inneholder kjøreareal, sittekanter, utsiktssteder og et amfi mellom de tre hjørnene på ca. 420 m2. Størrelsen på betongflaket er ca. 800 m2 og er en sammenhengende trekant med oppbrettede hjørner.

– Det er ingen tvil om at dette er et prosjekt med utfordrende betongarbeid med dekkereis i krevende terreng og mye komplisert armering, sier Fjelldal. Veidekke Entreprenør, Distrikt Sogn og Fjordane, har tidligere bygget Stegastein på Aurlandsfjellet, et annet utsiktspunkt i Nasjonale turistveger med en svimlende utsikt.

Betongflaket er 800 kvadratmeter stort.

Betongflaket er 800 kvadratmeter stort.

Et piknikteppe

– Tanken fra arkitektens side bak formen på Utsikten er at det skal fremstå som et piknikteppe med oppbrettede hjørner som er plassert i terrenget, forteller Arild Førde. Han har hatt rollen som driftsleder og stikningsleder på prosjektet.

14 solcellepaneler på 260 watt montert på den ene snippen, eller et av de oppbrettede hjørnene, forsyner hele anlegget med strøm. Ingen av overflatene på utsiktsplattformen er vertikale eller horisontale, det er fall og kurvaturer, krumme og dobbeltkrumme flater. Plattformen er tungt armert da det er hele 18 meter spenn ved det ene hjørnet, uten oppspenning.

14 solcellepaneler er montert på snipp tre.

14 solcellepaneler er montert på snipp tre.

– Det meste av armering og forskaling måtte stikkes ut på grunn av de skrå og dobbeltkrumme overflatene. Betongen har blitt overflatebehandlet gjennom sliping, fresing, sandblåsing, antigrafittibehandling og impregnering. De integrerte solcellepanelene i betongoverflaten gir energi til servicebygg og belysningen, forteller Hans Aksel Fjelldal.

Flere utfordringer

– Det spesielle med Utsikten på Gaularfjellet er helt klart utforminga av konstruksjonen og geometrien. Vi har hatt store utfordringer gjennom prosjektet: det har vært vanskelig logistikk opp til fjellet, og kommunikasjonen ut fra prosjektet har vært dårlig på grunn av manglende telefondekning og internettforbindelse. Også forskalings-, armerings-, og betongarbeidet har vært svært krevende, mener Arild Førde.

Toppen av snipp to.

Toppen av snipp to.

– Ustabilt vær og kort byggetid på grunn av snø og stengt vei har også gitt oss litt hodebry, forteller Hans Aksel Fjelldal. Dessuten har transportavstanden på 1,5 timer fra prosjektet til blandeverket gitt utfordringer, forteller Fjelldal.

– Våre folk i Sogn og Fjordane har gjort en kjempegod jobb. Det har vært skikkelig stå-på-vilje for å få løst denne oppgaven på en best mulig måte. Samarbeidet med byggherren og de prosjekterende har vært særdeles godt, og fagarbeiderne har vært med i drøftelser med byggherre og de prosjekterende om hvordan vi skulle få til et best mulig resultat, sier Hans Aksel Fjelldal.

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for å utvikle attraksjonen Nasjonale turistveger. Utsikten ble åpnet 23. juni 2016.

Se også 640 m over Aurlandsfjorden (Stegastein utsiktspunkt).

Prosjektfakta:

Timelapse støp Utsikten, Gaularfjell
Timelapse støp Utsikten, Gaularfjell
Anleggsleder Hans Aksel Fjelldal:
Dette er virkelig et landemerke av de sjeldne.
Hasse Hope besøker Gaularfjell
Hasse Hope besøker Gaularfjell
Nasjonale Turistveger, Utsikten
Nasjonale Turistveger, Utsikten

Vil du vite mer om dette?

Rune Karlsen

Distriktsleder Veidekke Entreprenør, Sogn og Fjordane

T: +47 57 67 90 10

rune.karlsen@veidekke.no

Vil du snakke med oss?

Veidekke Entreprenør Sogn og Fjordane avd. Sandane

Postboks 185, 6821 Sandane

Sørstrandsvegen 9, 6823 Sandane

T: +47 57 86 62 55

sandane@veidekke.no