Siste reisebrev – Bygging av fotballsenter for jenter i Sør-Afrika

Siste reisebrev – Bygging av fotballsenter for jenter i Sør-Afrika

24.03.2015 - 11:21

Asle Hermansen rapportererer fra Veidekkes engasjement med å bygge fotballsenter for jenter i KwaZulu Natal, Sør-Afrika.

 

Av: Asle Hermansen

Veidekke har siden 2010 hatt et stort engasjement i det unike CSR-programmet Football for Life i Sør Afrika. Målet for programmet er å styrke unge kvinners selvfølelse og bevissthet – og dermed bidra i kampen mot HIV og AIDS. Gjennom byggingen av et senter for kvinnefotball, styrkes nå satsingen.

Les alle temaartiklene relatert til fotballsenter i Sør-Afrika.

Siste uke i Sør-Afrika

Det er underlig å skulle forlate Sør-Afrika nå. Ikke fordi det er sommervarme, mens det i Norge fortsatt er snø mange steder. Heller ikke fordi det er flere steder jeg skulle sett eller flere elefanter og neshorn jeg skulle fotografert. Det er på grunn av menneskene jeg har kommet nært at det er vemodig å forlate. Sånn sett er det en illustrasjon på det vi sier i Veidekke, at det er menneskene – medarbeiderne – som er det viktigste..

 

Asle holder avskjedstale

Jeg holder avskjedstale.

Samfunnet

De unge her liker ikke at jeg reiser. De er redde for at det stikkes kjepper i hjulene for utdanningsplaner som er lagt. Av naturlige grunner har de ikke altfor stor tiltro til sine ledere. For ofte ser de den nye afrikanske middelklassen tumle rundt med store ord, blankpolerte sko, langermede, hvite skjorter og dyre biler. Jeg har ikke vært her nede for å drive politikk i generell forstand, men jeg har strukket meg så langt som å si at personlig har jeg større tiltro til en ingeniør/byggeleder som har på seg arbeidsklær av og til. (Det samme gjelder for så vidt også politikere, men det har jeg – forsiktig som jeg er – ikke antydet).

Byggearbeidet

Murarbeidene er ferdig nå. Pussarbeid foregår. De bruker andre verktøy og teknikker i pussarbeidet enn hva jeg er vant til. Men resultatet er veldig bra. Jeg har latt Veidekke spandere fire sett av pussverktøy sånn at ungdommen kan veksle i å delta.  Arbeidet med loftsrommet er startet. Å være snekker her betyr først og fremst innredningsarbeid: kjøkken, benker, skap, osv. Og som i dette tilfellet: bjelkelag. Finstøp og puss av golv gjenstår. Det samme gjelder gulvfliser i kjøkken og sanitærrom, samt veggfliser i dusjene. Totalt er det 130 kvm flisarbeid. Dette arbeidet blir gjort etter at innvendige vegger er pusset.

 

Gulvbjelker til loftsrom monteres

Gulvbjelker til loftsrom monteres.

 

De bruker andre verktøy og teknikker i pussarbeidet enn hva jeg er vant til. Men resultatet er veldig bra"
- Asle Hermansen, prosjektleder i Veidekke for skoleprosjektet i KwaZulu Natal.
 

 

Møte om utdanningen videre

Møte om utdanningen videre.

Utdanningsplanene

Mandag denne uken hadde vi et viktig møte med de 10 ungdommene. Der deltok counsellor Siphile Mdake og Anna Nyman fra «Star for Life». Mr. Mdaka er folkevalgt politiker i kommune og distrikt, og er også i det som tilsvarer formannskap hos oss. Lokale myndigheter forplikter seg til å følge opp de 10 unge, og få dem registrert i colleget når selve bygget står ferdig i slutten av mai. Det som venter dem er fire måneder teori i valgt fag (muring, rørlegging, elektriker, eller snekring). Deretter er det åtte måneder praksis i godkjent bedrift. Dette gir første nivå for faglært. De kan da velge å få seg en jobb, eller gå videre i utdanningen. Stort sett må all utdanning her etter High School betales. Veidekkes fond for utdanning kan finansiere minst to år for hver av dem. Søkeprosess og tildeling administreres av «Star for Life» i Sør-Afrika, i samarbeid med Veidekke i Skandinavia.

Bygget 19. mars 2015

Bygget 19. mars.

Sist torsdag var oppbrudd og avskjed. Ord, smil, tårer og latter. Alt som hører til når mennesker som er glade i hverandre skilles for en lengre periode. Jeg vet jeg vil møte dem igjen: Kanskje allerede i august/september når de planlegger den offisielle åpningen av senteret. Jeg vil også gjerne at en eller to av de unge skal få muligheten til å være på en av Veidekkes byggeplasser en periode. Sør-Afrika trenger unge med pågangsmot, ferdigheter og kunnskap. Alt vi kan bidra med for å oppnå det er av det gode. Heime i Norge har jeg tre «unger» i alderen 22-25 år. Her nede har jeg fått 10 nye «unger» på samme alder. Hver eneste dag har jeg fått muligheten til å dele arbeid, tanker, historier, gleder og sorger. Fem dager i uka på byggeplassen, og i helgene på turer eller på besøk hos familiene. Jeg tror ikke det vil komme en eneste dag i resten av livet mitt hvor ikke tankene mine vil streife en eller flere av mine afrikanske «unger». Se en gang til på bildet av Dudu under avskjedstalen. Dudu er eldst av fire søsken, hun har tre yngre brødre. Hun mistet faren sin for mange år siden. I desember døde «Gogo» (bestemor). Nå er moren sendt på sykehus med tuberkulose. Som oftest har hun det varmeste smilet som noen kan ha. I dag var hun vemodig. Som jeg var.

Disse månedene har gjort mitt liv rikere. Jeg håper og tror at jeg har bidratt til forbedre framtiden til 10 unge her. Hvis dere, mine lesere i tillegg har hatt glede av å følge meg, og blitt litt klokere, er jeg fornøyd.

Vil du vite mer om dette?

Asle Hermansen

Daglig leder Skole på Byggeplass

T: +47 21 05 50 00 M: +47 928 03 774

asle.hermansen@veidekke.no