Fremdrift i prosjektet – Bygging av fotballsenter for jenter i Sør-Afrika

Fremdrift i prosjektet – Bygging av fotballsenter for jenter i Sør-Afrika

12.03.2015 - 09:31

Asle Hermansen rapportererer fra Veidekkes engasjement med å bygge fotballsenter for jenter i KwaZulu Natal, Sør-Afrika.

 

Av: Asle Hermansen

Veidekke har siden 2010 hatt et stort engasjement i det unike CSR-programmet Football for Life i Sør Afrika. Målet for programmet er å styrke unge kvinners selvfølelse og bevissthet – og dermed bidra i kampen mot HIV og AIDS. Gjennom byggingen av et senter for kvinnefotball, styrkes nå satsingen.

Les alle temaartiklene relatert til fotballsenter i Sør-Afrika.

Fremdrift i prosjektet - Endringer - HMS - og en gave

Fredag 6. mars fikk vi levert de første vinduene. Da var det meste av innvendige vegger murt opp. Og yttervegger murt opp til vindushøyde. I løpet av fredagen var vinduer murt inn i den ene gavl-veggen. Vi feiret det. Kranselag kunne vi ikke ha i februar, ettersom stålskjelettet og metalltaket ble satt opp av spesialister fra Durban – før veggmuringen startet. Så det ble «vinduslag» i stedet for kranselag. Jeg kjørte til Hluhluwe (nærmeste by) og kjøpte mat. Mat og drikke til 20 personer kostet 700 kroner. Brød og grillmat (koteletter, noe kalkun og kylling, og 3 meter rå pølse). Hyggelig avslutning på en god uke. Nå tirsdag 10. mars er en av gavlveggene helt ferdig, og den ene langveggen nesten ferdig. I løpet av uka håper vi på at det meste av ytterveggene er murt ferdig, og alle vinduer satt inn. Det ene sanitærrommet er ferdig oppdelt med murvegger. Med 3 dusjrom og 2 wc-rom. Det er 2 sånne sanitærrom i bygget, og et HC-toalett med egen inngang i tillegg.

 

Første vinduer montert fredag

Første vinduer montert fredag.

Endringer

Bygget var planlagt med lette himlinger i sovesaler og sanitærrom. Og full høyde i «storsalen», i kjøkken og i kontor og treners soverom. Vi valgte å sløyfe himlingene overalt. Med sengeplass til 10 i hver sovesal kan det være godt med stort luftvolum og god ventilasjon. Vi bestemte også å lage et ekstra kontor/møterom over deler av sanitærrommene, på midten der det er høyde nok. Det blir et fint rom på 18-20 kvadratmeter, med høyde på 2,2 m i spissen, og 1,7 m ved kneveggene.  Ekstra vindu er satt inn i gavlveggen, og mot storsal. Vi ba entreprenøren beregne merkostnadene: Rommet vil komme til å koste ca. 60 tusen kroner. Hvorav ca. tredjeparten er for ståltrapp opp, plattformen utenfor rommet, og stålsøylene plattformen hviler på. Det ekstra rommet er verdt den prisen.

Det var planlagt 2 varmtvannsberedere for å forsyne sanitærrom og kjøkken. Elektrisiteten her er ustabil og dyr. Derfor satses det på gassfyrt kjøkken for matlaging. Dermed ville varmtvann være det som forbrukte mest strøm. Vi undersøker nå om muligheten til solcelle basert varmvannstank. Vi venter på pristilbud og forslag til teknisk løsning. Denne løsningen er dyrere enn vanlige tanker, men trenger ikke kjøpt strøm. Hvor lenge må «solcelletanken» være i drift før innsparingen dekker merkostnader ved innkjøp? Vi venter på priser for å gjøre denne beregningen.

HMS

Et «Veidekkeøye» vil lett finne ting å sette fingeren på når bildene mine studeres. Særlig gjelder dette stillas. Vi har hatt byggemøter med gjennomgang av HMS. Det er 3 saker som har vært tatt opp: Hjelmbruk, vernesko og stillas. Vernesko spanderte Veidekke i november. For å være i forkjøpet på mulig inspeksjon kjøpte jeg 11 hjelmer, en til meg, og til hele gruppen av ungdommer på 10. Det var egentlig entreprenørens ansvar, men det var somling, jeg ville ikke vente. Muringen nærmet seg da hodehøyde. Det kostet ca. 350 kr for 11 hjelmer. Billig livsforsikring.

 

Dusjvegger og toalettvegger mures opp

Dusjvegger og toalettvegger mures opp.

 

Et «Veidekkeøye» vil lett finne ting å sette fingeren på når bildene mine studeres. Særlig gjelder dette stillas"
- Asle Hermansen, prosjektleder i Veidekke for skoleprosjektet i KwaZulu Natal.
 

 

Nkosi sin familie

Nkosi sin familie.

En gave

Nkosi – en av guttene jeg har skrevet om før, etter et besøk i heimen – fortalte at familien ville gi meg en gave. Som takk for at gutten har fått være med i prosjektet, og kan søke på Veidekkestipend for den videre utdanningen. Nkosi inviterte meg hjem til seg igjen, for at familien kunne overrekke gaven. Der var jeg i ettermiddag. De hadde fått en lokal tre-kunstner til å lage serveringsfat og skåler til meg, mange av dem med inngravert «Mr Asle Hermansen». Det var en sånn glede å være der, så overveldende å bli møtt med så mye varme og takknemmelighet. Jeg deler veldig gjerne denne varmen med dere.

Vil du vite mer om dette?

Asle Hermansen

Daglig leder Skole på Byggeplass

T: +47 21 05 50 00 M: +47 928 03 774

asle.hermansen@veidekke.no