Svalbard - Geodetisk jordobservatorium for Kartverket

Svalbard - Geodetisk jordobservatorium for Kartverket

20.01.2015 - 23:45

Veidekke bygger geodetisk jordobservatorium for Kartverket i Ny-Ålesund på Svalbard.


Tekst/foto: Martin Nerhus Øen | veidekkearctic.no

Jordobservatoriet skal inngå i et globalt forskningsnettverk av tilsvarende antenner som kartlegger bevegelser på jordoverflaten.

Massivtremontasje

Det har vært mye forarbeid. Helt siden vi startet i oktober har vi jobbet med fundamentet til byggene. Først boret vi ned stålrørspeler, så sveiste vi på gafler i toppen av pelene før vi la ut limtredragere. I forrige uke fikk vi på plass dekkeelementene til gangbanen, og i dag ble de første veggene reist. Det snødde tett med en liten kuling i luften, men nå var vi klar og vi hadde ikke tid til å vente lenger. På slutten av dagen kom de to første veggene opp, og i løpet av noen minutter ble det gjort større synlig fremdrift på anlegget enn de foregående månedene til sammen. Viktig milepæl.

Tett skruing av gulvelementene.

Tett skruing av gulvelementene. - Foto Martin Nerhus Øen.

Massivtreelementenes eget liv

Parallelt med arbeidene i Ny-Ålesund har massivtreelementene levd sitt eget liv. Lenge levde de bare på tegningene til LPO Arkitekter og Woodcon. Tilbudstegningene som Kartverket hadde fått laget, ble gjort om til en detaljert 3D-modell som kulminerte i produksjonstegninger hvor hvert eneste massivtreelement var angitt i nøyaktig størrelse med åpninger for vinduer, dører og ventilasjonskanaler. Kantene på elementet var faset av med nøyaktige vinkler for å passe med de skakke hjørnene på byggene. Tre lag krysslagt treverk, 80 mm tykt.

"På slutten av dagen kom de to første veggene opp, og i løpet av noen minutter ble det gjort større synlig fremdrift på anlegget enn de foregående månedene til sammen."
-Martin Nerhus Øen.
 

Transport av 13,5 meter lange elementer på traktor med runballehenger.

Transport av 13,5 meter lange elementer på traktor med runballehenger. - Foto Martin Nerhus Øen.

Julegave 1:100

13. januar 2015. Den kjekkeste gaven til jul kom i år fra LPO Arkitekter. Det var en gave av den perfekte typen som traff midt i blinken. Gaven til den som har alt, til den som ikke selv vet hva en ønsker seg. Og i tillegg var gaven hjemmelaget.

 

Fremdriften på modellbyggingen ligger akkurat litt foran produksjonen ute.

Fremdriften på modellbyggingen ligger akkurat litt foran produksjonen ute. - Foto Martin Nerhus Øen.

Da vi kom tilbake til Ny-Ålesund etter juleferien lå det en liten eske og ventet på oss. Fint innpakket lå en modell av byggene våre skåret ut i bjørkefiner i målestokk 1:100. Alle de 215 elementene var skåret ut etter produksjonstegningene som var blitt brukt for å lage massivtreelementene som ble produsert i Østerrike i november. Et finurlig lite byggesett som skal hjelpe oss til å bedre forstå hvordan vi skal skru sammen byggene og gangbanene våre.

Foreløpig har vi limt sammen SLR-bygget. Det minste og enkleste. Vi har også begynt på gangbanene, og allerede fra den lille modellen ser vi at det skal bli en utfordring å buksere de 13,5 meter lange elementene på plass. Spesielt med tanke på at ingen av veggene står i vater.

Ute i den virkelige verden holder vi på å montere limtredragerne som skal bære gangbanene. Bjelkene smetter heldigvis på plass som planlagt, men det er tungt å skru inn de lange og tykke skruene som binder det sammen og forankrer det til pelene. Ingen av gutta som holder på med denne jobben trenger nyttårsforsetter om å trene mer. Det får de gjort i rikelig monn i arbeidstiden.

Til helgen skal vi starte monteringen av gangbanene. Det blir en viktig milepæl i jobben vår. De første skikkelige bygningsmessige arbeidene. I tiden fremover kommer det forhåpentligvis til å bli raske og store forandringer på anlegget.

Fullmåne over Ny-Ålesund. Så lyst som det kan bli i januar.

Fullmåne over Ny-Ålesund. Så lyst som det kan bli i januar. - Foto Martin Nerhus Øen.

Geodetisk jordobservatorium

Veidekke Arctic - Anleggsblogg fra Ny-Ålesund, Svalbard

Jakten på kvasarer - kartverket.no

Jordobservatorium - LPO

Om prosjektet

Veidekke Arctic bygger geodetisk jordobservatorium for Kartverket i Ny-Ålesund på Svalbard. Jordobservatoriet skal inngå i et globalt forskningsnettverk av tilsvarende antenner som kartlegger bevegelser på jordoverflaten. Målingene vil bidra til mer nøyaktig klimaovervåkning i nordområdene. Veidekke Arctic skal gjennom en totalentreprise bygge betongfundamenter til to store VLBI-antenner samt annet svært nøyaktig teknisk utstyr.

I traktene rundt Ny-Ålesund.

I traktene rundt Ny-Ålesund - Foto Martin Nerhus Øen.

I tillegg skal det bygges tre bygg som passivhus i massivtre, samt innebygde gangbaner som forbinder disse byggene. Betongen prefabrikeres som elementer i Harstad, før arbeidene på anlegget i Ny-Ålesund utføres fra oktober 2014 til oktober 2015. De tyngre anleggsarbeidene må utføres gjennom den strengeste vinteren for å skjerme det sårbare dyrelivet i området.

Veidekke Arctic AS er et datterselskap av Veidekke Entreprenør AS, og driver bygge- og anleggsvirksomhet i Nord-Norge og på Svalbard.

Julegave fra LPO
"Da vi kom tilbake til Ny-Ålesund etter juleferien lå det en liten eske og ventet på oss. Fint innpakket lå en modell av byggene våre skåret ut i bjørkefiner i målestokk 1:100."
#norgestøffestejobb - bygg.no
#norgestøffestejobb - bygg.no
@martinnoen Det går sakte mot dag i #nyålesund #veidekke #veidekkearctic #Norgeskoseligsteanlegg
@martinnoen Det går sakte mot dag i #nyålesund #veidekke #veidekkearctic #Norgeskoseligsteanlegg

Vil du vite mer om dette?

Aage Tengs

Konstituert Distriktsleder Veidekke Entreprenør Nord

T: +47 992 22 111

aage.tengs@veidekke.no