Nord-Europas største skatepark

Nord-Europas største skatepark

08.01.2015 - 13:26

StreetDome er Nord-Europas største streetsport-anlegg. Arealet på 4.600 m2 er laget for skating, klatring, parkour og streetbasket.


Haderslev Kommune i Sønderjylland har fått et nytt trekkplaster og landemerke. På havnen, hvor det tidligere lå tre nedlagte siloer, har Hoffmann oppført StreetDome – et 4.600 m2 innen- og utendørs samlingssted for både skatere, rulleskøyteløpere, sykkeltriksere, streetbasketspillere, klatrere og parkourutøvere. Den ene siloen er nå en gigantisk utendørs klatrevegg, og man kan gå inn i den 1600 m2 store og 10 meter høye kuppelen og klatre opp fra innsiden. Kuppelen rommer også skateanlegg og streetbasketbane, mens de øvrige skatebanene og parkour-anlegg ligger utenfor.

"Byggherren har vist et stort engasjement og en vilje til å arbeide med våre prosesser med flere felles byggemøter. Det er både bra for prosjektet, for samarbeidet, for kvaliteten og for sikkerheten"
-Avdelingsleder i Hoffmann Kasim Rai Hwaiz.
 

Prosjektfakta

Hva: StreetDome – Nord-Europas største skatepark

Hvor: Haderslev

Arkitekt: CEBRA Arkitekter i samarbeid med Ebbe Lykke og Rune Glifberg

Ferdigstillelse: 10. oktober 2014

1600 m2 overdekket møtested med all verdens utfordringer.

1600 m2 overdekket møtested med all verdens utfordringer.

Internasjonal klasse

StreetDome er Nord-Europas største skatepark, og ved åpningen 10. oktober var mange danske og internasjonale skatenavn tilstede for å gi oppvisning og spille inn reklamefilm. Blant dem var stjernen Rune Glifbjerg, som sammen med Ebbe Lykke har vært rådgiver på prosjektet i samarbeid med CEBRA Arkitekterne. Betongparken er utført av Grindline skateparks, som er kjent som for å være blant verdens beste på konstruksjon av skateparker. En synlig stolt borgermester H. P. Geil, kunne åpne banene:

– Sammen med Haderslev kommune og initiativtakerne fra StreetDome, er det skapt et urbant miljø, som allerede nå tiltrekker hundrevis av barn og unge. Barn og unge har fått en fantastisk mulighet for å utfolde seg, uttalte borgermesteren i forbindelse med åpningen. Flere av de øvrige talerne fremhevet, at Haderslev nå hadde fått et nytt landemerke og et samlingssted, hvor folk kan dyrke sine interesser på tvers.

Her kan både begynnere, erfarne og profesjonelle merke suset.

Her kan både begynnere, erfarne og profesjonelle merke suset.

Konstruktiv prosess

Avdelingsleder i Hoffmann Kasim Rai Hwaiz har tidligere vært med å bygge to andre skateparker i København og Roskilde, men dette er den største hittil. Han fremhever den gode prosessen med byggherre og rådgivere.

– Fra dag én har den engasjerte byggherren ønsket å være involvert i prosessen, og det gjorde det mer smidig for oss å styre og lede prosessen. Det skal byggherren ha takk for. I slike prosjekter er det viktig å gå i samme retning og det har byggherren vist en vilje til. Samtidig har byggherren vist et stort engasjement og en vilje til å arbeide med våre prosesser med flere felles byggemøter. Det er både bra for prosjektet, for samarbeidet, for kvaliteten og for sikkerheten.

Prosjektet ble vunnet i anbudskonkurranse, med en god og konstruktiv prosess med å få tilbud og budsjetter til å møtes. Haderslev Kommune hadde også en intensjon om å bruke lokal arbeidskraft, og den fikk Hoffmann oppfylt. Utover Rambøll, arkitektfirmaet Mejeriet og Freiberg, brukte Hoffmann fem lokale håndverkere.

StreetDome har erstattet to gamle havnesiloer, men beholdt den tredje som klartrevegg.

StreetDome har erstattet to gamle havnesiloer, men beholdt den tredje som klartrevegg.

Prosjektet har fått støtte fra fire danske fond – A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Realdania, Lokale og Anlægsfonden samt Nordea-Fondet. Det er brukt ca. 130 tonn armeringsjern og 1600 m3 betong i byggingen – samt involverende samarbeid, gjensidig åpenhet og konstruktive prosesser.

I StreetDome kan barn og unge møtes på en ny måte og slå seg løs på tvers av aldre og sosiale bakgrunn, og med utfordringer til alle.

Fælledparken Skatepark

Hoffmann har også bygget Fælledparken skatepark i København. Prosjektet vant Veidekkes betongpris i 2011.

CPH Skatepark (Fælledparken)
CPH Skatepark (Fælledparken)

Vil du snakke med oss?

Hoffmann A/S

Fabriksparken 66, DK-2600 Glostrup

Fabriksparken 66

T: +45 43 29 90 00

hoffmann@hoffmann.dk