Flyvende ekspertise

Flyvende ekspertise

31.01.2019 - 15:25

I 2013 ble droner for første gang introdusert i Veidekke. Mye har skjedd siden den gang, og i dag opererer Veidekke droner over hele landet, noe som øker effektiviteten og reduserer kostnadene.

Tekst: Hilde Tunge | Foto: Fredrik Buer

Bruk av droner er noe Veidekke ønsker velkomment, men det må skje i kontrollerte former. Luftrommet er strengt kontrollert av luftfartsmyndighetene, og det krever kunnskap for å kunne operere droner på en sikker måte. Derfor har Veidekke brukt tre år på å utdanne fagfolk, skaffe nødvendige sertifikater, og bygge opp en fagenhet som har det overordnede ansvaret.

Oppgavene dronene utfører er ikke nye, men selve faget luftfart er helt nytt i bygg- og anleggsbransjen. I 2016 ble dronene for alvor innført i Veidekke, og siden den gang har flåten vokst til 48 droner samt 45 piloter og fartøyssjefer.

En av disse dronepilotene er Anders Hoel Nielsen. Han er utdannet geomatiker fra NTNU på Gjøvik, og skrev sin bacheloroppgave om hvordan droner kan brukes på byggeplasser. I dag er han trainee i Veidekke og opererer droner på utbyggingen av E6 ved Brumunddal.

Anders Hoel Nielsen er stikningsingeniør og dronepilot på utbyggingen av E6 ved Brumunddal.

Anders Hoel Nielsen er stikningsingeniør og dronepilot på utbyggingen av E6 ved Brumunddal.

 

Hva brukes dronene egentlig til?

Enkelt forklart er det et verktøy som muliggjør andre oppgaver i Veidekke. Mer konkret så kan de samle data for å lage terrengmodeller. For når noe så stort som E6 skal bygges ut krever det at enorme jord- og steinmasser flyttes. Med en terrengmodell kan man kartlegge nøyaktig hvor mye jord- og steinmasser som finnes, og dermed beregne nøyaktig antall lastebiler som trengs. Det sparer prosjektene for tid og kostnader, samtidig som det sparer miljøet, kan Hoel Nielsen fortelle.

Anders har jobbet på prosjektet i halvannet år og legger vekt på hvor mange fordeler dronene har. Når han vet hvor han skal måle kan jobben være gjort på tretti minutter. Prosesseringen av dataene tar gjerne en arbeidsdag til, og så er jobben gjort. Skulle en dyktig landmåler gjort det samme kunne det tatt uker, ja kanskje måneder.

Dronen er klar til å sendes opp. På bare 20-30 minutter kan den lage en digital modell av terrenget.

Dronen er klar til å sendes opp. På bare 20-30 minutter kan den lage en digital modell av terrenget.

 

Kan unngå farlige situasjoner

Droner gir også store fordeler med tanke på sikkerhet. Asle Gjøstein Resi, droneansvarlig og operativ leder i Veidekke, peker på at mye er gjort på dette området, men at det også finnes store muligheter i fremtiden. I dag gjør dronene det mulig å unngå farlige områder eller risikofylte steder, som stup og fjellvegger. Det å komme opp i luften gjør at de i mange tilfeller slipper å klatre eller å bruke kran og lift. Det er bra for både sikkerheten og det reduserer kostnader, mener Resi.

I dag brukes droner til flere viktige oppgaver. I fremtiden ligger det enda flere muligheter. Antall droner og piloter øker hvert år, og det gjør også ekspertisen. Det er ingen tvil om at droner bare vil bli viktigere for Veidekke i årene fremover, og det vil være bra for miljø, økonomi og sikkerhet i alle prosjekter.

En Fixed Wing har en toppfart på 110 km/t og kan fly i 90 minutter mellom hver lading.

En Fixed Wing har en toppfart på 110 km/t og kan fly i 90 minutter mellom hver lading.